156. which of the following require template for its formation ?
a-      carbohydrate
b-      protein
c-      lipids
d-      phospholipids
e-      nucleic acids
answer : b and e . proteins require the m RNA template where as the nucleic acids require the DNA template .
157. which of the following are intermediate metabolites in TCA cycle ?
a-      pyruvate
b-      malonate
c-      oxaloacetate
d-      isocitrate
e-      nitric oxide
answers : c and d . 
158. which is the smallest fundamental unit coding for DNA synthesis ?
a-      cistron
b-      operon
c-      replican
d-      anti codon 
answer : a . cistron .
159. metabolic bone disease is caused by excess intake of which vitamin ?
a-      vitamin A
b-      vitamin B
c-      vitamin C
d-      vitamin D
e-      vitamin E
answer : a and d are the answers . both vitamin D and vitamin A . 
160. hypolipidemic agents act on :
a-      HMG COA synthetase
b-      HMG COA oxygenase
c-      HMG COA reductase
d-      HMG COA hydratase
e-      HMG COA mutase
Answer : c. 
161. correct sequence of enzymes required for DNA formation ?
Answer : DNA topoisomerase – RNA polymerase – DNA polymerase 3 – DNA polymerase 1 – DNA ligase .
I did not give u the options because , it would confuse u further .
162. which of the following are the bile acids synthesized in the liver ? ( primary bile acids )
a-      cholic acid
b-      chenodeoxy cholic acid
c-      deoxycholic acid
d-      lithocholic acid
e-      taurocholic acid
f-       glycocholic acid
answer : a and b are the answers . c and d are the secondary bile acids . e and f are the bile salts . sodium taurocholate and sodium glycocholate are the bile salts formed on combining with sodium .
163. vitamin required for the conversion of hydroxy proline to proline ?
a-      vitamin C
b-      vitamin E
c-      pyridoxal phosphate
d-      biotin 
answer : vitamin C .
164. enzyme activity measured in beri beri is ?
a-      transketolase
b-      transaminase
c-      decarboxylase
d-      deaminases
answer : a . transketolase .
165. muscle cannot make use of glycogen for energy because of deficiency of ?
a-      glucokinase
b-      phosphoglucomutase
c-      glucose 6 phosphatase
d-      muscle phosphorylase
answer : c . 
166. pompe’s disease is due to deficiency of which enzyme ?
a-      branching enzyme
b-      glucose 6 phosphatase
c-      acid maltase deficiency
d-      muscle phosphorylase
answer : c . acid maltase deficiency . acid maltase is otherwise called alpha glucosidase .
Its really good
ReplyDeleteReally good work.
ReplyDelete